
 

  

 

 

Stellungnahme zu IFAC Code of Ethics, Code of Ethics for Professional Accountants 
- Exposure Draft July 2008 

 

Die Wirtschaftsprüferkammer hat mit Schreiben vom 15. Oktober 2008 gegenüber dem Interna-
tional Ethics Standards Board for Accountants der IFAC zu dem Exposure Draft IFAC Code of 
Ethics, Code of Ethics for Professional Accountants, July 2008, wie nachfolgend wiedergegeben 
Stellung genommen:  

 

Thank you very much for the opportunity to comment on the above Exposure Draft.  

We will basically refrain from providing general comments regarding the Exposure Draft. Instead 
we will merely give our opinions on the questions posted on pages xii and xiii of the Explanatory 
Memorandum: 

Question 1: The IESBA is of the view that identifying a requirement by the use of the word 
“shall” clarifies the Code and appropriately brings the language in line with that adopted 
by the IAASB. Do you agree? If you do not agree please provide an explanation. 

We are concerned that the proposed changes from “should” to “shall” might increase the ten-
dency of the past years for the Code to become more rules rather than principles based. We 
continue to support a principles-based approach, which requires a sound and reasonable pro-
fessional judgement. 

However, in order to support the Code in becoming more robust and to limit the opportunities for 
flexible interpretations by the professional accountants, we support the change from "should" to 
"shall" provided paragraph 100.11 will be drafted in a way which stresses the prominence to the 
overall principles. For details please see further comments to particular paragraphs below.  
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Question 2: The IESBA is of the view that separately presenting the objective to be 
achieved, the requirements designed to achieve that objective, and the application guid-
ance as in the ISAs would not further improve the clarity of the Code. Do you agree? If 
you do not agree, please provide an explanation and an example of the separate presen-
tation that you recommend. 

Whilst the revised structure of ISAs may better suit standards that deal with procedures basically 
performed by professional accountants, we do not believe that such a structure would suit a 
principles-based Code primarily dealing with professional behaviour. We, therefore, agree that 
the clarity of the Code would not be improved if the IESBA were to adopt the structure used for 
ISAs. 

Question 3: The IESBA is of the view that in exceptional and unforeseen circumstances 
that are outside the control of the professional accountant, the firm or employing organi-
zation, and the client, the application of a specific requirement in the Code may result in 
an outcome that a reasonable and informed third party would not regard as being in the 
interest of the users of the output of the accountant's professional services. Therefore, 
the Board is proposing that the Code include a provision that would permit a professional 
accountant, in such circumstances, to depart temporarily from that specific requirement. 
This would not be the same as provisions in the Code that address situations in which a 
professional accountant has inadvertently violated a provision of the Code. The departure 
would only be acceptable if all of the conditions set out in paragraph 100.11 are met. 

(a) Do you agree that the Code should contain a provision that permits any exception to 
compliance with a requirement set out in the Code? If you do not agree, please pro-
vide an explanation. 

We agree that the Code should contain a provision that permits exceptions where a variation 
from compliance with its detailed requirements is necessary. In a principles-based Code there 
may be situations, albeit rare, where compliance with a specific requirement may result in a fail-
ure to adhere to the fundamental principles. Consequently, we believe that an exception concept 
is needed that, with appropriate safeguards in place, would allow to override a single provision if 
such override would better serve the public interest. 

(b) If you believe that the Code should contain a provision that permits an exception to 
compliance, are the conditions under which the exception would apply appropriate? 
Should there be additional or fewer conditions and, if so, what are they? 
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We agree that a provision that permits an exception to compliance is appropriate where such 
exception would better serve the public interest. However, as regards the detailed drafting we 
believe that the conditions are too stringent and too much focused on audit services.  

Paragraph 100.11 limits any exceptions to those that are “exceptional and unforeseen circum-
stances that are outside the control of the professional accountant, firm or employing organiza-
tion, and the client”. In our opinion, when circumstances are outside the control of the profes-
sional accountant, firm, employing organization or the client, it becomes irrelevant whether the 
circumstances were foreseen or unforeseen. We suggest deleting the reference to unforeseen 
circumstances. With respect to cases that are within the control of a client we refer to d) below.  

Considering that this section of the Code applies to all professional activities of professional ac-
countants, we wonder whether the requirement to discuss with those charged with governance 
will be applicable and appropriate in all kinds of situations that professional accountants may 
face. This refers for instance to situations where professional services are provided to individuals 
or to a component of an entity where the component is immaterial to the group accounts and the 
particular service is insignificant for the entity as a whole. Therefore, in our opinion, the discus-
sion with those charged with governance should not be mandatory in all cases.  

Additionally, depending on his or her position within the firm's hierarchy a professional account-
ant employed by the firm would generally refer the matter to the individual responsible for the 
service, ultimately the responsible partner, rather than directly discuss with those charged with 
governance. We suggest to clarify this. 

We recognize that a disclosure may be appropriate in some specific cases. However, we do not 
believe that a mandatory disclosure of every application of the exception will be in the public 
interest. In our opinion there may be a risk that others outside the firm and the client may regard 
this disclosure as a revelation that the professional accountant did not comply with the Code, 
which would be misleading. We believe that the public interest is better served once the profes-
sional accountant and - in cases of assurance services - those charged with governance have 
considered whether the use of the exception and application of safeguards would meet the pub-
lic interest.  

(c) If you believe that the Code should not contain a provision that permits an excep-
tion, please explain how you would deal with the types of exceptional and unfore-
seen situations that may be covered by paragraph 100.11. 

Not applicable. 
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(d) Are there any other circumstances where you believe a departure from a require-
ment in the Code would be acceptable? For example, should an event that is within 
the control of one of the relevant parties qualify for an exception? If so, please pro-
vide an explanation and specific examples of the circumstances where you believe a 
departure would be acceptable. 

In our opinion, many corporate transactions, such as mergers and acquisitions, whilst certainly 
under the control of the client, bear the risk that applying the Code without any exception might 
lead to results which are not in the public interest. 

Where, for example, the parent company of a large group acquires another group, the auditor of 
the parent has to be independent of all new subsidiaries (entities of the acquired group) as of the 
date of the acquisition. Consequently, if the auditor of the parent is providing non-audit services 
to the newly acquired entities, and if such services would be prohibited under the provisions of 
the Code, the auditor would have to terminate these services before the transaction date in order 
to be independent or otherwise resign from the audit of the group accounts. This would even be 
the case, when such a service is provided one day after the closing date of the transaction. In 
certain very large and complex merger situations such a result cannot be in the public interest. 
Rather it would be more appropriate to apply sufficient safeguards to mitigate these threats to 
independence. 

Question 4: The IESBA is of the view that the proposed modification to focus the applica-
tion of the conceptual framework throughout the Code, and the related documentation 
requirements in Sections 290 and 291, on threats that are not at an acceptable level will 
result in a more efficient and effective application of the framework approach. Do you 
agree? If you do not agree, please provide an explanation. 

We agree and believe that focusing on threats that are not at an acceptable level is a significant 
improvement of the documentation requirements in Section 290 and 291. 

Question 5: The IESBA is of the view that the selected point-in-time effective date with the 
proposed transitional provisions will provide the appropriate balance between firms and 
member bodies having sufficient time to implement the new standards and effecting 
change as soon as possible. Do you agree? If you do not agree, please provide an expla-
nation of how you would revise the effective date or transitional provisions to achieve 
that balance. 

We agree. 



 5 

Comments on Other Matters Related to the Proposed Drafting Convention Changes 

Special Considerations on Application in Audit of Small Entities 

No comment 

Developing Nations 

Not applicable 

Translations 

No comment so far. 

 


