
 
 

  

 

 

 

Stellungnahme zu IFAC Code of Ethics, Proposed Revised Section 290 of the Code of 
Ethics for Professional Accountants, Independence - Audit and Review Engagements  
- Exposure Draft May 2008 

 
Die Wirtschaftsprüferkammer hat mit Schreiben vom 31. August 2008 gegenüber dem Interna-
tional Ethics Standards Board for Accountants der IFAC zu dem Exposure Draft Section 290 des 
IFAC Code of Ethics, May 2008, wie nachfolgend wiedergegeben Stellung genommen:  

 

Thank you very much for the opportunity to comment on the above Exposure Draft.  

As requested in the Explanatory Memorandum, we will basically refrain from providing general 
comments regarding the Exposure Draft. Instead we will merely give our opinions on the ques-
tions posted on page 7 and 8 of the Explanatory Memorandum: 

Question 1: Respondents are asked for their views on whether the proposed restriction 
on providing internal audit services to public interest clients is appropriate. 

We are not of the opinion that the proposed restriction on providing internal audit services to 
public interest clients is appropriate, as we do not see the reasons, why the International Ethics 
Standards Board for Accountants (herein after called The Board) attaches such a much greater 
importance to the provision of internal audit services compared to other services provided by an 
auditor of financial statements.  

Regarding all other services that might be provided by an auditor of financial statements to his or 
her audit client, the Board applies an approach of materiality, with the result that those services 
are not completely forbidden, as long as they are immaterial to the financial statements on which 
the firm will express an opinion. According to the revised Code of Ethics, in emergency situa-
tions even the provision of accounting and bookkeeping services, including payroll services, or 
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the preparation of financial statements are basically allowed for audit clients that are public in-
terest entities. 

For us it not understandable, why the Board considers the provision of internal audit services, to 
be more compromising then the creation of the data that will be subject to the subsequent audit.  

Therefore we would like to ask the Board to reconsider their decision to restrict internal audit 
services to public interest audit clients and to retain the materiality-approach. 

Question 2: Respondents are asked for their views as to whether there should (be) an 
exception for immaterial internal audit services provided to an audit client that is a public 
interest entity. 

We are of the opinion that no internal audit services that are immaterial to the financial state-
ments, on which the firm will express an opinion, should be prohibited, as this prohibition does 
not provide any strengthening of the statutory auditor’s independence. This is especially the 
case, when an audit firm or one of its network firms provides internal audit services for an affili-
ate that is immaterial to the group financial statements, on which the firm will express an opinion. 
In this case the affiliate may not even be included in regular audit procedures. Therefore at least 
this case should be excluded from the prohibition. 

Question 3: Respondents are asked for their views on the appropriateness of the required 
frequency of the application of the safeguard and the requirement to determine whether a 
pre-issuance review is required in those instances when the total fees significantly ex-
ceed 15 %. 

First of all we would like to take the possibility to repeat our concerns about the fixed 15% 
“bright-line”, as we outlined them already in our comment letter of October 9, 2007 relating to the 
Exposure Draft of July 2007. We do not find it appropriate, to stipulate a definitive threshold in 
respect of audit clients that are entities of public interest. Instead we believe a degree of flexibil-
ity is needed because stringent inflexible requirements relating to reviews may further hinder 
smaller firms from becoming auditors of entities of public interest in some jurisdictions. 

As the Board seems to have already made its final decision relating to the “bright-line”, we would 
like to point out that the frequency of the application of the safeguard of every three years, as it 
was outlined in the Exposure Draft of July 2007, in our view was fully sufficient. We are very 
concerned that the recent proposal to apply the safeguard every year will discriminate smaller 
audit firms and founders of new audit firms, as they might not be able to afford the review by a 
professional outside their firms. Therefore the further tightening of the proposed safeguards 
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might be regarded as counterproductive regarding a possible diversification of the audit market, 
especially regarding public interest entities, as it is requested by some jurisdictions.  

Therefore we would like to ask the Board to return to its opinion of the July 2007 Exposure Draft, 
which included a frequency of three years for the application of the safeguards in question. 

Regarding the question whether the safeguard should be a pre-issuance-review in cases where 
the total fees from the public interest client exceed 15% significantly, we support the Board’s 
approach that the audit firm should determine in these cases, whether a post-issuance-review 
might be still sufficient. 

Request for Comments on Other Matters 

Special Considerations on Application in Audit of Small Entities 

We are not of the opinion that the present exposure draft deals appropriately with the considera-
tions regarding the audit of small entities, as small entities might depend on internal audit ser-
vices provided by their statutory auditor, as those entities very often do not have their own inter-
nal audit department. Besides, small entities tend to engage smaller audit firms so that our 
comments relating to small audit firms above are also applicable for the audit of small entities. 

Developing Nations 

We refrain from commenting on issues relevant to developing nations because these issues are 
not relevant to us. 

Translations 

We are not aware of any translation issues at this time, but we would like to point out that such 
issues may arise during the translation process, which will commence once Section 290 and 
Section 291 have been finally issued. 

 


